Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Volgens de definitie van Positieve Gezondheid is gezondheid het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe om te gaan met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. We stellen niet de ziekte, maar een betekenisvol leven centraal. De nadruk ligt op de veerkracht, zingeving, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of de ziekte zelf. Daarbij zijn sociale en omgevingsfactoren waaronder de kwaliteit van huisvesting, werk, het milieu en het sociale netwerk ook van belang.
Het is voor mensen niet eenvoudig om gezonde keuzes te maken; zeker niet in een ongezonde of uitdagende omgeving. Denk bijvoorbeeld aan mensen die rond moeten komen van weinig geld, moeite hebben met lezen, eenzaam zijn of die in een aandachtswijk wonen met achterstallig onderhoud en criminaliteit. In zo’n situatie is kennis over gezond leven niet voldoende.
Niet alleen voor burgers, maar ook voor professionals is het ondanks de beschikbare kennis vaak lastig om optimale keuzes te maken. Bijvoorbeeld voor professionals in de zorg die te maken krijgen met infectieziekten. Of voor veehouders die geconfronteerd worden met virussen of ziekten die worden overgedragen van dier op mens. Ondanks de beschikbare kennis is het vaak lastig om te zorgen voor een gezonde (leef)omgeving.
Samen met professionals, burgers, onderzoekers en studenten ontwikkelen we interventies en innovaties door ervaringen, behoeftes en (on)mogelijkheden van mensen en hun omgeving te combineren met kennis en inzichten door de inzet van life science technologieën, big data en AI. Dit vraagt om een andere werkwijze van zowel de professional als burgers en hun omgeving; samen onderzoeken we hoe we dit het beste vorm kunnen geven.