Een verkennend onderzoek voor een verbeterde en vroegtijdige herkenning van alzheimer
Alzheimer is een wereldwijd gezondheidsprobleem, met een enorme impact op de gezondheidszorg en economie. Het vaststellen van de diagnose is complex en vaak pas mogelijk na duur en invasief onderzoek. Artificial Intelligence (AI) kan mogelijk helpen bij een verbeterde en vroegtijdige herkenning van alzheimer. Daarom start het associate lectoraat Generatieve AI in de Zorg met een verkennend onderzoek genaamd ‘AI bij Alzheimer Diagnostiek’.
Dementie is een syndroom waarbij cognitieve functies zoals geheugen, denkvermogen, taal en uitvoerende functies, geleidelijk afnemen. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Door de vergrijzing groeit het aantal alzheimerpatiënten in Nederland snel. “De verouderende bevolking vraagt om innovatieve oplossingen binnen de zorg. AI heeft de potentie om processen te optimaliseren en de zorg toegankelijk te houden”, vertelt Margriet van Gestel, associate lector Generatieve AI in de Zorg.
Netvliesfoto’s als diagnose-instrument
“In dit onderzoek verkennen we de mogelijkheden van AI voor het opsporen van alzheimer”, aldus Margriet. “AI kan patronen en details in netvliesfoto’s identificeren waarvan we nu nog niet weten dat ze relevant zijn. Dit biedt kansen om verborgen biomarkers te ontdekken, wat kan bijdragen aan een minder ingrijpende en kosteneffectieve diagnose van alzheimer. Deze technologie kan mogelijk de ziekte al in een vroeg stadium herkennen.”
Margriet van Gestel
“Hoe eerder alzheimer kan worden vastgesteld, hoe sneller een effectief behandelplan kan worden opgesteld, wat de prognose voor patiënten kan verbeteren”
Betere zorg en kwaliteit van leven voor patiënten
Margriet: “Een vroege detectie van alzheimer kan leiden tot betere zorg en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten. Hoe eerder alzheimer kan worden vastgesteld, hoe sneller een effectief behandelplan kan worden opgesteld, wat de prognose voor patiënten kan verbeteren.”
Naast het associate lectoraat Generatieve AI in de Zorg is ook het associate lectoraat Ethiek en Nieuwe Technologieën van Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht aangesloten bij het onderzoek. “Samen met het associate lectoraat Ethiek en Nieuwe Technologieën onderzoeken we de ethische en juridische aspecten rondom het gebruik van AI voor alzheimer-diagnostiek”, aldus Margriet. “Het is essentieel dat deze technologie niet alleen effectief, maar ook op een verantwoorde en veilige manier wordt ingezet, zodat het vertrouwen van patiënten en zorgverleners in deze methoden gewaarborgd blijft.”
Een samenwerking met verschillende expertises
In het project werkt het lectoraat samen met het Geheugencentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en Biotactical BV. “Het Geheugencentrum brengt expertise in de klinische praktijk en Biotactical heeft ervaring met AI-ondersteunde detectie van neurodegeneratie in retinafoto’s. Vanuit Avans Hogeschool leveren we expertise in computer vision, het deelgebied van AI dat zich richt op beeldanalyse”, sluit Margriet af.
Het verkennende onderzoek ‘AI in Alzheimer Diagnostiek’ is gestart per 1 november 2024 en loopt tot 1 december 2025. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door Regieorgaan SIA.
Meer weten over dit onderzoek?
Margriet van Gestel
Associate lector