Hoe richt je een sportschool zo in dat deze toegankelijk is voor mensen met dementie

Bewegen biedt mensen met dementie veel voordelen. Denk aan een verbeterde stemming, mobiliteit, verminderde gedragsproblemen en valrisico’s, maar kan zelfs de progressie van dementie vertragen. Met één op de vijf mensen die dementie krijgt, is het essentieel om bewegen en sporten toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht onderzoeken samen met sportschool MyHealth welke aanpassingen in de bebouwde en fysieke omgeving sporten voor mensen met dementie bevorderen.

Toegankelijke en inclusieve sportomgevingen

Mensen met dementie ondervinden vaak obstakels door ontoegankelijke omgevingen. Een dementievriendelijke omgeving helpt deze mensen langer zelfstandig te blijven en stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door aangepaste lay-outs, bewegwijzering en verlichting. Bij sportscholen kijken we hoe zowel de binnen- als buitenruimtes als de omgeving toegankelijk en makkelijker te navigeren zijn. Daarnaast moeten ze bewegen en sporten stimuleren en plezier in beweging aanwakkeren.

“Het is niet alleen een kwestie van toegankelijkheid, maar ook van waardigheid en welzijn. Door onze sportscholen aan te passen, geven we mensen met dementie de kans om actief en betrokken te blijven. Dit verbetert hun kwaliteit van leven aanzienlijk”, vertellen associate lector Cindy de Bot en docent-onderzoeker Kitty van der Made-Bogaerts van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid.

Sportscholen aan de slag

De resultaten worden direct toegepast bij MyHealth, maar worden ook landelijk doorgetrokken door de initiatieven van het MyHealth” franchiseconcept”. Met de handreiking die beschikbaar komt, kunnen ook andere sportscholen en bijvoorbeeld fysiotherapiepraktijken werken aan een dementievriendelijke omgeving.

“De eerste stappen in de sportschool zijn voor niemand makkelijk en al helemaal niet voor mensen met dementie. Door herkenningspunten en bewegwijzering zorgen we dat mensen sneller wegwijs worden en meer controle ervaren. Waardoor mensen met dementie zich sneller thuis voelen”, vertelt Maarten Philippi van sportschool MyHealth Breda.

Resultaten in onderwijs

De resultaten worden geïntegreerd in opleidingen zoals fysiotherapie, verpleegkunde, social work maar ook bouwkunde. Zo leren de studenten over het effect van inrichting en ontwerp ter bevordering van inclusie en toegankelijkheid. “Door het anders inrichten van gebouwen, dragen we bij aan een inclusieve en gezonde leefomgeving”, lichten docent-onderzoeker Fenna Rooijakkers en onderzoeker Maarten Rutten van Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht, toe.

Impactvolle samenwerking

In dit project werken het associate lectoraat Preventie binnen Verpleegkundige Zorg en het Lectoraat Duurzame Gebouwde Omgeving van Avans Hogeschool samen met sportschool MyHealth, die het keurmerk Dementievriendelijke Sportschool heeft. Daar ontvingen zij de PreSeed-subsidie van Avans voor, een subsidie voor veelbelovende, startende onderzoeken. 

Publicatiedatum
9 december 2024
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.