Wat studenten graag anders zien op school bij een volgende pandemie

De coronaperiode was voor iedereen een zware tijd, ook voor studenten. Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van hbo- en wo-studenten psychische klachten ervaarde in 2021. Om hogescholen beter voor te bereiden op een mogelijke toekomstige pandemie, gingen studenten samen met onderzoekers van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid aan de slag met set adviezen.

Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van jongeren, één op de drie jongeren heeft mentale problemen. Tijdens de coronapandemie in 2021 ervaarde ruim 50% van de hbo- en wo-studenten psychische klachten. Ook onderzoeker Katie Verschueren herkent dit probleem, “De maatregelen van de coronaperiode hebben een enorm effect gehad op de mentale gezondheid van jongeren. Daarom is het belangrijk om scholen beter voor te bereiden op vergelijkbare situaties in de toekomst.”

Studenten tijdens corona

Ook studenten willen graag dat er bij een mogelijke pandemie beter rekening gehouden wordt met hen. Tijdens het onderzoek ‘Mentaal welbevinden en veerkracht tijdens een pandemie’ bespraken studenten met onderzoekers van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid hoe zij de coronapandemie hebben ervaren. Naast dat zij ervaringen deelden, hebben ze oplossingsrichtingen bedacht én gemaakt die leidden tot adviezen voor hogescholen. Hun oproep: Doe het voor toekomstige studenten beter.

Design Thinking in de praktijk

Er zijn verschillende manieren om samen met mensen onderzoek te doen. Dit onderzoek gebruikte de Design Thinking methode om studenten vanuit hun eigen beleving tot oplossingen te laten komen. Onderzoekers Katie Verschueren en Simone Janssen begeleidden twee co-creatiesessies, “In deze methode ga je door verschillende fases, van inleven en ervaringen delen tot oplossingen bedenken en maken. We werkten tijdens de eerste sessie met een Empathy map om inzicht te krijgen in de beleving, behoeftes en gevoelens van de studenten tijdens de coronapandemie. In tekst en beeld gaven zij antwoord op de drie vragen: Wat heb je gedaan, wat heb je gevoeld, wat heb je gedacht en wat heb je gezegd. Aan de hand van hun antwoorden, gingen studenten met elkaar in gesprek. Op deze manier kregen we een beeld van hun wensen en behoeften. Aan het einde van de sessies kwamen zij tot twee ontwerpvragen.”

Met Design Thinking probeer je door middel van creatieve werkvormen deelnemers tot oplossingen te laten komen. In de tweede sessie gingen studenten aan de slag met het tastbaar maken van de twee ontwerpvragen. De eerste vraag: Hoe kunnen we een balans vinden tussen ‘rekening houden met’  en het normale door laten gaan, waarbij mentale en fysieke gezondheid centraal staan tijdens een pandemie? En de tweede vraag: Hoe kunnen we sociale contacten zo inrichten dat het mentale en fysieke welzijn zo optimaal mogelijk blijft tijdens een pandemie? Zij gebruikten LEGO, Unblok en knutselspullen om de oplossingsrichtingen van deze vragen tastbaar te maken.

Opgesloten op je studentenkamer

De oplossingen die zijn bedacht door studenten hebben geleid tot een aantal adviezen, zoals het aanbieden van voldoende werkplekken buitenshuis (binnen de bestaande maatregelen). “Het is belangrijk om te beseffen dat het grootste gedeelte van je dag doorbrengen op een slaap- of studentenkamer voor een lange periode veel impact heeft in een levensfase waarin ontwikkeling en ontdekken centraal staat.”, vertelt Simone. De opgestelde adviezen worden nog voorgelegd aan alumnistudenten om te zien of zij zich hier ook in herkennen. Na deze evaluatie gaan de adviezen naar o.a. het bestuur van Avans Hogeschool en de Vereniging van Hogescholen.

Impactvol onderzoek doen

Eind februari wordt het onderzoek afgerond. “Het is goed dat studenten hier zelf mee aan de slag willen en deze ervaringen delen. Zij gaven zelf aan dat ze het fijn vonden om verbinding te leggen met anderen en herkenning te vinden in elkaars verhalen. En het onderzoek wordt sterker en impactvoller als de resultaten ontstaan vanuit de personen om wie het gaat, de studenten.”, sluit Katie af.

Benieuwd naar de uiteindelijke adviezen uit dit onderzoek? Volg ons op LinkedIn. 

Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.