
Design Thinking in het Gezondheid Innovatie Atelier
Als praktijkgerichte hogeschool staat Avans midden in maatschappelijke transities. En dat vraagt om ontwikkelen en veranderen. Zo ook voor het GET-lab, een leerplaats waar studenten en professionals technologie konden ervaren. Maar de behoefte aan enkel technologie verandert, zowel in leer- als in het gezondheidsdomein. Daarom maakte het GET-lab de transitie naar het Gezondheid Innovatie Atelier, waar de focus ligt op ontwerp- en makerskracht samen met het onderwijs, onderzoek, werkveld en de maatschappij.
Onderzoek en makerskracht
Praktijkgericht onderzoek doe je met het werkveld maar ook met de mensen om wie het gaat, bijvoorbeeld met professionals in zorg en welzijn en patiënten. Samen mét deze mensen aan de slag over maatschappelijke vraagstukken. Het Gezondheid Innovatie Atelier past de Design Thinking methode toe in praktijkgericht onderzoek; op een creatieve, ontwerpende manier onderzoek doen mét mensen over wie het gaat, in plaats van over mensen.
Het makersperspectief van het Gezondheid Innovatie Atelier sluit aan op de maatschappelijke behoefte, impact maken bij complexe vraagstukken. Design Thinking is een mensgericht proces waar bij inleven in de mens, de gebruiker en diens behoeften centraal staat. Het proces van verandering wordt gefaciliteerd door te maken en creëren, in het Design Thinking proces heet dit ook wel prototyping.
Waarom is Design Thinking zo succesvol?
“Ontwerpprocessen zijn er in vele soorten en vormen, Design Thinking is er één van. We gebruiken Design Thinking omdat in dit proces inleven een grote rol speelt en het zich goed leent voor samenwerking met verschillende partijen. Daardoor kan er veel ruimte worden gegeven aan empathische inzichten en ervaringen rond een vraagstuk.
Maatschappelijke vraagstukken kunnen met deze methode op een onderzoekende en ontwerpende manier worden aangevlogen. Design Thinking omvat ook ‘maken’. Experimenten door te maken in de fysieke zin kan creativiteit aanwakkeren en helpen bij het out-of-the-box denken. Daarbij kan ‘maken’ het proces echt versnellen, het gesprek in de groep op gang brengen en de verschillende perspectieven van een vraagstuk verbinden.” vertelt onderzoeker Pepijn Rijnbout.
Mensgericht onderzoek doen
Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid doet doorlopend onderzoek naar participatief onderzoek en hecht veel waarde aan het ophalen en toepassen van verschillende soorten kennis. Onderzoek dat wordt gedreven door de behoefte van de mens. Het lectoraat Betrokken Wetenschap doet daarnaast ook onderzoek naar hóe participatief onderzoek werkt en hoe het anders kan. De toevoeging van Design Thinking aan deze “toolbox” in onderzoek zorgt voor een mooie route om mensen en hun behoeftes centraal te stellen.
Impact maken met het atelier
“Met deze transitie sluiten we goed aan bij de behoefte van onze partners uit het werkveld. Zij willen hun ideeën verder ontwikkelen en impact maken en daarin kan Design Thinking een mooie rol spelen”, zegt Estelle Becht, docent-onderzoeker. “We blijven onderdeel van het onderwijs en we blijven beschikbaar met bestaande technologie maar we gaan ook focussen op het onderzoeksproces met de Design Thinking methode. Daarnaast verbreden we onze focus van technologische innovatie naar technologische én sociale innovatie”.
Benieuwd hoe Design Thinking in onderzoek of op een vraagstuk toegepast kan worden? Neem eens contact met ons op.