Vandaag, donderdag 10 oktober is de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid. Stilstaan bij ons mentale welzijn is hard nodig, want maar liefst 48 procent van de volwassenen geeft aan ooit te hebben geworsteld met diens mentale gezondheid. Daaronder vallen ook veel zorgprofessionals, die veelal te maken hebben met hoge werkdruk en emotioneel belastende situaties. Uit onderzoek blijkt dat de mentale fitheid van zorgprofessionals nog nooit zo slecht is geweest.
Burn-out in de zorgsector
Dat de mentale gezondheid van zorgprofessionals onder druk staat, heeft verschillende oorzaken. Annemarie de Vos, lector Continue Professionele Ontwikkeling van Verpleegkundigen legt uit: “Zorgprofessionals geven aan dat het werk fysiek en mentaal zwaar is en velen ervaren de administratieve last als ondoenlijk. De werkdruk is vaak te hoog, waardoor ze op hun tenen moeten lopen. Daarnaast komt het voor dat ze zich onvoldoende uitgedaagd voelen en slechts beperkte zeggenschap over het eigen vakgebied ervaren”. Door al deze factoren zijn de cijfers over mentale gezondheid van zorgprofessionals dan ook niet verrassend. Onder andere door de vergrijzing is er vanuit de samenleving steeds meer vraag naar zorg. Daarom is het belangrijk om de zorgsector aantrekkelijk te houden voor de huidige én toekomstige professionals. Eén van de stappen in dat proces is meer aandacht voor het welzijn en de mentale gezondheid van de zorgprofessional.
Virtual reality voor meer inzicht in burn-out
Niet alleen het voorkomen van burn-outs bij zorgprofessionals is belangrijk, maar ook het opnieuw aan het werk gaan na een burn-out. Van de mensen die een burn-out hebben ervaren en vervolgens weer aan het werk zijn gegaan, ervaart 20 tot 30 procent terugval. Het stellen van grenzen is dan ook extra belangrijk om weer duurzaam aan de slag te gaan.
Een manier waarop technologische ontwikkelingen hieraan bijdragen is bijvoorbeeld de inzet van virtual reality (VR). Het project ‘VR bij burn-out’ onderzoekt hoe zorgprofessionals die door een burn-out thuis zijn komen te zitten met behulp van VR weer aan het werk kunnen. “Door middel van simulaties ontdekken professionals of andere werkzaamheden in de jeugdsector bij hen passen. Ook is het oefenen met een sollicitatiegesprek mogelijk. Daarnaast kunnen werkgevers via een VR-simulatie meer inzicht krijgen in de belevingswereld en behoeften van een werknemer met een burn-out”, vertelt docent-onderzoeker Kees van Dam die vanuit Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid bij het project is betrokken.
Ervaringen als startpunt
De input van ervaringen is een belangrijk onderdeel van onderzoek. Daarom zijn in dit project de behoeften van ervaringsdeskundigen, in dit geval zorgprofessionals met een burn-out, gebruikt als startpunt voor het ontwikkelen van de VR-simulaties. In een interview geeft een ervaringsdeskundige dan ook aan: “Wat bij mij erg heeft geholpen, is dat mijn werkgever begrip en ruimte gaf. Zodra een werkgever dat doet en echt meeleeft met de werknemer, helpt dat enorm bij het herstel.” Deze input was onder andere aanleiding om ook een VR-simulatie voor werkgevers te ontwikkelen.
Meer informatie over ‘VR tegen burn-out’
Het project ‘VR bij burn-out’ is gefinancierd door ZonMw: 10490012210002
neem contact op
Kees van Dam
Docent-Onderzoeker Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap