De stad van de toekomst

De steeds groter wordende bevolking zorgt voor allerlei problemen in onze steden: van zwerfafval tot verkeersinfarcten. Kunstmatige intelligentie (AI) kan een belangrijke rol spelen in het oplossen van deze opgaven. Associate lector Margriet van Gestel vertelde op donderdag 12 september over de rol van kunstmatige intelligentie in de stad op het AI in de stad-congres. In dit artikel deelt zij haar perspectief op deze maatschappelijke opgaven.

AI-oplossingen in de stad

In de toekomst gaat AI een belangrijke rol spelen bij het oplossen en voorkomen van problemen in de stad. Door data slim te gebruiken en bijvoorbeeld processen te automatiseren, kunnen steden beter omgaan met complexe problemen. Margriet: “AI kan bijvoorbeeld meedenken in stedelijk ontwerp, stadsbeheer en verkeersontsluiting. Deze verbeterde processen leiden tot betere dienstverlening en een fijnere leefomgeving voor bewoners.”

AI-in de stad congres

Op 12 september vertelde Margriet op het AI in de stad-congres in Breda meer over het project AI tegen zwerfafval. Op het congres deelde zij haar kennis en opgedane inzichten met professionals en inwoners. AI tegen zwerfafval is een concreet voorbeeld van hoe AI kan bijdragen aan een schonere stad. Door met AI te analyseren waar welk type afval zich ophoopt, kunnen beleidsmakers en reinigingsdiensten gerichter te werk gaan. Dit helpt niet alleen om de effectiviteit van de schoonmaak te vergroten, maar biedt ook waardevolle inzichten voor preventieve maatregelen. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid wanneer hun verpakkingen vaak in de natuur belanden. Met deze slim toegepaste AI werken overheid, bedrijven en burgers samen in de strijd tegen zwerfafval.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI?

Neem contact op met Margriet van Gestel

Publicatiedatum
13 september 2024
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.