Infectiepreventie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kan beter

Infectiepreventie is een essentieel onderdeel van veilige en kwalitatieve zorg. Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking is dit belang zelfs nog groter, omdat deze mensen vaak extra kwetsbaar zijn. Infecties kunnen bij hen sneller leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ondanks dat het belang van infectiepreventie wordt erkend, blijkt er binnen deze sector nog veel ruimte voor verbetering om ziekte en verspreiding van infecties te minimaliseren.

Om inzicht te krijgen in de knelpunten en mogelijke verbeteringen, is een onderzoeksproject gestart onder leiding van associate lector Cindy de Bot, docent-onderzoeker Richella de Jong en deskundige infectiepreventie Ina Willemsen. Dit onderzoek richt zich op de dagelijkse praktijk en verzamelt de ervaringen en behoeften van zorgprofessionals. Op basis hiervan kunnen concrete oplossingen worden aangedragen om infectiepreventie binnen deze sector te versterken. “Infectiepreventie is de basis van veilige zorg. Door kennis en bewustwording te vergroten, creëren we een omgeving waarin zowel mensen met een verstandelijke beperking als zorgprofessionals beschermd worden tegen de verspreiding van infecties.”, vertelt Cindy.

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is een complexe sector. De variëteit in zorgbehoeften, verschillen in woonvormen en de diverse achtergronden en kennisniveaus van zorgmedewerkers maken een uniforme aanpak van infectiepreventie lastig. Daarnaast speelt de wens om een huiselijke sfeer te behouden en de zelfredzaamheid van cliënten te waarborgen een belangrijke rol. Dit kan ertoe leiden dat zorgprofessionals terughoudend zijn in het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en schorten. Bovendien zorgt de toenemende inzet van medische technologie en de vergrijzing van cliënten ervoor dat de zorg complexer wordt en vergelijkbaar met de situatie in verpleeghuizen.

Om infectiepreventie te verbeteren, is meer aandacht nodig voor scholing, bewustwording en hygiënebeleid. Dit draagt niet alleen bij aan een veiligere zorgomgeving, maar helpt ook om zorgprofessionals te ondersteunen bij het naleven van effectieve infectiepreventiemaatregelen. Het onderzoek “Infectiepreventie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking” inventariseert de wensen en behoeften van zorgorganisaties en zorgverleners, wat leidt tot betere samenwerking en een grotere bewustwording binnen de sector. “Door onderzoek te doen vanuit de dagelijkse ervaringen van zorgprofessionals, werken we samen aan concrete en haalbare oplossingen. Dit onderzoek brengt professionals, onderzoekers en organisaties samen om infectiepreventie op de kaart te zetten en écht verschil te maken in de praktijk.”, vertelt Richella. 

Dit onderzoek is een belangrijke stap richting een sterkere infectiepreventie in de gehandicaptenzorg. Het biedt concrete, haalbare oplossingen en stimuleert samenwerking tussen zorgprofessionals en andere stakeholders. Daarnaast heeft het onderzoek ook een educatieve functie: het inspireert toekomstige zorgprofessionals, zoals studenten, om kritisch na te denken over infectiepreventie en actief bij te dragen aan verbeteringen in de praktijk. Op deze manier wordt infectiepreventie niet alleen nu, maar ook in de toekomst, structureel versterkt.

Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door Werkplaats Sociaal Domein en wordt uitgevoerd door Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en Contrain IPC, in nauwe samenwerking met diverse zorginstellingen en Rezisto. Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact op met Cindy de Bot.

Publicatiedatum
20 maart 2025
Meer nieuws
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.