Hoe praat je met jouw kind over vapen?

De afgelopen tijd lees je het vaak in het nieuws: vapes lijken slechter dan we al dachten. Lector Jos Brouwers, van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences, deed onderzoek naar de (schadelijke) stoffen die vrijkomen bij het roken van een vape. Uit dat onderzoek blijkt dat een vape voor veel gezondheidsrisico’s zorgt bij jongeren. Voor ouders is het schrikken om een vape bij zoon of dochter aan te treffen. Inge Bastiaanssen, lector én een moeder die dit overkwam en Marjolein Verbiest, senior onderzoeker, geven tips.

Uit het onderzoek van lector Jos Brouwers bleek dat er in de damp die vrijkomt bij het gebruik van een vape veel stoffen zitten die niet op de verpakking staan. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel ‘Stoptober, leg ook die vape aan de kant’.

En dan te bedenken dat één op de vijf jongeren weleens een vape gebruikt. Gekeken naar de verpakkingen lijken jongeren een belangrijke doelgroep. Jos: “In het onderzoek zagen we vapes in allerlei kleuren, vormen én smaakjes voorbijkomen. Sommige lijken op gekleurde milkshakebekers, andere maken een duidelijke link naar populaire videogames of streven met goudkleurige details juist een heel chique uitstraling na. Een vape wordt zo een fashion-item, wat de doelgroep extra aanspreekt. Met als doel jongeren verslaafd te maken met alle gevolgen van dien.”

Jongeren als doelgroep van de vape-industrie | Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid Jongeren als doelgroep van de vape-industrie | Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid

Een aantal van de door Jos Brouwers onderzochte vapes.

Een opstap naar een nicotineverslaving

Jos: “In een aantal vapes vonden we ook hoge nicotinegehaltes. Een vape is in dat geval het begin van een nicotineverslaving die in de praktijk vaak leidt tot het (ook) roken van sigaretten.” Recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland laten zien dat het roken van sigaretten sinds jaren weer is toegenomen. Een kwalijke zaak, daar zijn de onderzoekers het over eens. Marjolein Verbiest, senior onderzoeker bij lectoraat Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap: “Vooral omdat we weten hoe schadelijk vapen en roken zijn voor de gezondheid.”

Vapen onder jongeren

Inge Bastiaanssen, lector Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap én moeder van drie pubers, herkent het vape-gebruik bij jongeren. Inge: “Ongelofelijk hoe aantrekkelijk dit wordt gemaakt voor kinderen en hoe makkelijk ze eraan kunnen komen. Ik vind het crimineel.”

Ook Marjolein maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van vapes onder jongeren. In het verleden deed zij onderzoek naar manieren om te stoppen met roken en zette zij zich in voor een rookvrije generatie, waarbij kinderen rookvrij kunnen opgroeien. “Het is frustrerend om te zien dat de tabaksindustrie willens en wetens manieren blijft vinden om jongeren verslaafd te maken aan nicotine, dit keer via vapes.”

Wat doe je als je vermoed dat je kind vapet?

Inge: “Ga niet tegenover je kind staan, maar ga rustig het gesprek aan. Probeer te achterhalen hoe jouw kind over vapen denkt, of het heeft nagedacht over de nadelen van vapen. Vraag of je kind weet wat de gezondheidsrisico’s van vapen zijn.” Inge vertelt dat haar kind besloot te stoppen met vapen. “We praten er nog regelmatig over, soms kan mijn kind een hijsje dat door een vriend wordt aangeboden niet weerstaan, daar hebben we het dan over samen.” Voor ouders is een praktisch handboek ‘Stoppen met vapen’ verschenen met daarin informatie over vapen en een handig stappenplan wat kan helpen om je kind te laten stoppen. Ook zijn er gratis lespakketten over vapen voor scholen beschikbaar.

“Het burgerinitiatief ‘Nicotinee’ is een belangrijke eerste stap naar een nicotinevrije generatie waarin jongeren beschermd worden tegen de gevolgen van vapen en roken”, sluit Marjolein af.

Wil je meer weten over stoppen met vapen? Bekijk dan ook eens de website van het Trimbos Instituut >

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.