"Gamen maar dan anders."

Dat we minder zijn gaan bewegen is geen verrassing. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigde deze zorgelijke ontwikkeling de afgelopen jaren. Vooral jongeren tot en met 17 jaar bewegen te weinig. Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid onderzoekt samen met Picoo, hoe de gelijknamige controller door middel van spel samen sporten en bewegen kan stimuleren. Dit jaar testen zij de mogelijkheden van deze spelcomputer op Into the Great Wide Open, 29 augustus t/m 1 september, bij zowel jongeren als ouderen.

Kinderen bewegen onvoldoende

Er is een daling in het aantal kinderen en jongeren dat voldoet aan de beweegnorm. Dat is zorgelijk want bewegen en sporten zijn belangrijk voor het welbevinden en de gezondheid van kinderen en jongeren. Deze fysieke inactiviteit kan leiden tot hartaandoeningen, obesitas, diabetes of andere niet-overdraagbare ziekten op latere leeftijd. Een actieve, of dus inactieve, leefstijl is iets wat op jonge leeftijd veel impact kan maken, op zowel de korte termijn als voor latere leeftijd.

Gamen maar dan fysiek

De sportinnovatie Picoo combineert het fysieke spel met een interactieve technologie waardoor kinderen gestimuleerd worden om fysiek samen te spelen en bewegen. De interactieve spellen geven kinderen het gevoel dat ze aan het gamen zijn in de echte wereld, zonder dat daar een scherm aan te pas komt. De controller speelt in op de sensorische prikkels met lichten, geluiden en trillen. Cindy de Bot, associate lector bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid, onderzocht al eerder de effecten en mogelijkheden van Picoo op basisscholen.

“Tijdens ons onderzoek naar het gebruik van Picoo op basisscholen, wat we samen met Verpleegkunde studenten deden, reageerden kinderen opvallend enthousiast en betrokken. Ook bleek dat de kinderen niet alleen meer plezier beleven aan hun spel, maar ook actiever en socialer worden van samen spelen op deze manier.”, vertelt Cindy

Picoo op Into The Great Wide Open

Onderzoek op festivals bereikt een diverse doelgroep, één van de redenen om dit jaar Picoo verder te onderzoeken op Into the Great Wide Open. Het driedaagse festival staat bekend om haar bijzondere programma, met een focus op muziek, kunst en activiteiten voor jong en oud. Waar onderzoekers van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid voorheen vooral de innovatie testten bij kinderen, onderzoeken ze op Into the Great Wide Open hoe de controller interactie en spel tussen verschillende generaties stimuleert. Picoo biedt namelijk ook veel kansen voor senioren om meer te bewegen en kan een mooie verbinder zijn tussen jong en oud.

“We hopen op Into the Great Wide Open de ervaring van verschillende generaties te horen, want deze innovatie biedt veel mogelijkheden voor iedereen die meer wil bewegen.”, zegt Cindy, “Daarnaast toon de wetenschap veel voordelen van intergenerationele verbinding, zoals door dit spel. De input van de festivalgangers is enorm waardevol om de Picoo door te ontwikkelen, voor bijvoorbeeld gebruik in een woonzorgcentrum.”

Subsidies voor onderzoek op festivals

Het onderzoek is een samenwerking tussen Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en Picoo. De deelname aan Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Innofest X SIA Sport van Innofest, Regieorgaan SIA, Sportinnovator en Into The Great Wide Open.

Praktijkgericht onderzoek

De maatschappij staat onder druk en oplossingen dienen zich niet vanzelf aan. Meer inzicht en samenwerking is nodig en precies daar zit de kracht van Avans als praktijkgerichte kennisinstelling.

Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans doet, in co-creatie met partners, samen mét de doelgroep onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken in gezondheid, zorg en welzijn.

Neem contact op voor meer informatie

Cindy de Bot

projectleider

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.