In het MOEDIG-project doet lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences onderzoek naar zoönosegeletterdheid in varkenshouderijen. In een onlangs verschenen artikel op Nieuwe Oogst vertellen dierenarts John Vonk en arts infectieziektebestrijding Ariene Rietveld meer over het onderzoek. Wij gaan in gesprek met Eline van Houtum, onderzoeker bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en verbonden aan het MOEDIG-project.
Eline: “De laatste jaren is het besef van de risico’s van zoönosen, infectieziektes die tussen mensen en dieren overdraagbaar zijn, ontzettend gegroeid. Een voorbeeld van een zoönose is varkensgriep.”
Eline van Houtum
“Het artikel ‘Iedere pandemie begint met één zieke’ is een mooi voorbeeld van het bespreekbaar maken van zoönosen.”
Zoönosen bespreekbaar maken
Binnen het MOEDIG-project doet het lectoraat onderzoek naar zoönosegeletterdheid, waarbij ze het huidige bewustzijn en de kennis over zoönosen binnen de varkenshouderij onderzoeken. Het doel is om meer inzicht te krijgen in kennisbehoefte en hoe die informatie het best in de sector gedeeld kan worden. Daarbij is het van belang dat gevoeligheden die vaak hand in hand gaan met zoönosen bespreekbaar gemaakt worden en dat er in vertrouwen gecommuniceerd kan worden. “Het artikel ‘Iedere pandemie begint met één zieke’ is een mooi voorbeeld van het bespreekbaar maken van zoönosen en het belang daarvan voor de gezondheid van zowel mens als dier”, aldus Eline.
Het MOEDIG-project is een samenwerking tussen Avans Hogeschool, POV, Royal GD, De Varkenspraktijk, Provincie Noord-Brabant, GGD en de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.
Lees het artikel ‘Iedere pandemie begint met één zieke’ op Nieuwe Oogst >