
'Soms gaat het ineens wel heel snel'
Geschreven door burgerwetenschappers Simone en Ashley en beroepswetenschapper Gera.
Ken je dat gevoel van in een achtbaan zitten? Eerst bouwt de spanning op terwijl je langzaam omhoog gaat en dan roetsj je naar beneden met de wind door je haren en een lach op je gezicht. Maar soms gaat het ineens wel heel snel, weet je niet wat je meemaakt en slinger je veel te hard heen en weer. Dit is ook hoe burgerwetenschap voelt voor ons. Meestal heel leuk, vaak ook spannend en soms gaat het écht te snel.
Met burgers (burgerwetenschappers) en onderzoekers (beroepswetenschappers) samen doen we onderzoek naar de relatie tussen rondkomen van weinig geld en het hebben van hart- en vaatziekten. De motivatie voor onze unieke samenwerking is duidelijk. De ervaringskennis van de burgerwetenschappers vult de onderzoekskennis van de beroepswetenschappers perfect aan. Daarnaast hebben we natuurlijk ook persoonlijke motivaties om mee te doen: fijn om gehoord te worden en serieus genomen te worden; eindelijk een vrijwilligersbaan waarin je mentaal wordt uitgedaagd; zelf een hartaandoening hebben; familieleden die gestorven zijn aan hart- en vaatziekten; en jezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren.
Onderzoek mét mensen: ‘In a Heartbeat’
Ashley, Simone en Gera zijn verbonden aan het burgeronderzoek ‘In a Heartbeat’ waarin onderzoek wordt gedaan naar hart- en vaatziekten bij mensen die moeite hebben met rondkomen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Hartstichting en ZonMw. Je vindt hier meer informatie over ons onderzoek.
Maar moeilijk is het ook. Als beroepswetenschappers of experts denken dat ze iets duidelijk hebben uitgelegd, dan is dat niet altijd zo. Ze gingen te snel of gebruikten te moeilijke woorden. De achtbaan dendert maar door, langs allerlei onbekende stations zoals topiclijsten maken, een aanvraag bij de ethische commissie, leervragen en literatuuronderzoek. Voor de burgerwetenschappers is alles nieuw, waardoor ze niet alles in één keer begrijpen of uit elkaar kunnen houden. ‘Je voelt je soms als zo’n tekenfilmfiguur met draaiende ogen en sterretjes boven je hoofd’, geeft één van de burgerwetenschappers aan. Terwijl de vergaderingen voor beroepswetenschappers voelen als gemoedelijk en relaxed, voelt het voor burgerwetenschappers soms als werken op topniveau.
Tegelijkertijd leren we hierdoor veel van elkaar. Burgerwetenschappers over wat er allemaal komt kijken bij onderzoek doen. En beroepswetenschappers over toegankelijk communiceren. Dat gaat veel verder dan eenvoudige taal, maar gaat bijvoorbeeld ook over je snelheid aanpassen, dingen herhalen, nog een extra voorbeeld geven, niet alleen uitleggen wat we gaan doen maar ook waarom, geen Engelse woorden of vaktaal gebruiken en niet te ‘compact’ schrijven of uitleggen.
Allemaal leren we veel over hart- en vaatzieken. We proberen er wat over te lezen, maar veel is toch wel ingewikkeld opgeschreven. Daarom nodigen we experts uit bij onze bijeenkomsten voor extra uitleg. Dat is alsof de achtbaan op z’n hoogtepunt is en dan even wordt stilgezet om met elkaar van het uitzicht te kunnen genieten. Voor de burgerwetenschappers is het uniek dat allerlei experts de tijd nemen om langs te komen, uitgebreid uitleg geven en al hun vragen beantwoorden. Voor de experts is het een eer en een bijzondere ervaring om bij onze groep langs te komen. En voor de beroepswetenschappers is het mooi om te zien hoe iedereen van deze momenten leert en geniet.
Wij stappen de achtbaan nu even uit. Het is tijd voor onze eerste ronde evaluaties. Beroepswetenschappers interviewen de burgerwetenschappers en een burgerwetenschapper de beroepswetenschappers, om te vragen wat er goed gaat en wat we in het vervolg van ons burgeronderzoek anders moeten doen. Samen gaan we de balans vinden tussen het fijne achtbaangevoel behouden, maar ook niet te snel gaan en het voor iedereen leuk en begrijpelijk houden.