'Viva La Vaginoom' onderzoekt de bacteriën in de vagina

Komende editie van Lowlands gaat de festivalganger zelf onderzoek verrichten naar het vaginale microbioom, de bacteriën in de vagina. In het project ‘Viva La Vaginoom’ onderzoeken deelnemers en onderzoekers de bacteriën uit de vagina, het vaginoom, en gaan op zoek naar de bacterie Lactobacillus crispatus. Deze crispatus-bacterie zou de vaginale gezondheid kunnen verbeteren. Niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook een oproep tot het doorbreken van het taboe rondom de vagina. Hoognodig, ongeveer 50% van de bevolking heeft nou eenmaal een vagina.

Lowlands als laboratorium

Van 16, 17 en 18 augustus opent Lowlands weer haar deuren voor de wetenschap. Samen met de Nationale Wetenschapsagenda, BKB en New Scientist organiseert Lowlands ook dit jaar weer Lowlands Science. Een speciaal terrein en programma waar de festivalganger kennis kan maken met onderzoek en wetenschap op verschillende manieren. Ook een mooie bijvangst is alle relevante data die de onderzoekers krijgen door deze mengelmoes van de maatschappij.

Viva la Vaginoom

Met een uniek en burgerwetenschappelijk onderzoek neemt Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid, van Avans Hogeschool, deel aan Lowlands Science. ‘Viva La Vaginoom’ nodigt de deelnemer uit om zelf hun eigen vaginale microbioom te onderzoeken. Zij nemen zelf een vaginale swab af die zij samen met de onderzoekers van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences onderzoeken. Zo leert de deelnemer meer over alle bacteriën die zich bevinden in de vagina. In het specifiek gaan zij op zoek naar één bacterie; de Lactobacillus crispatus. In het onderzoek wordt namelijk onderzocht of deze crispatus-bacterie de vaginale gezondheid kan verbeteren en welke factoren beïnvloeden of je deze bacterie bij je draagt. Normaal duurt het onderzoeken van het vaginoom zo’n zes tot zeven uur. Bij het Viva la Vaginoom fieldlab testen de onderzoekers een snelle lab-methode die het mogelijk maakt om binnen drie uur het vaginoom in kaart te brengen.

Praten over de poes

Er heerst nog een behoorlijk taboe rondom de vagina en de vaginale gezondheid. En dat kan en moet anders vindt associate lector Eefje Schrauwen, ‘Een gezonde vaginale flora is essentieel voor het voorkomen van infecties en het bevorderen van het algemeen welzijn. Met dit fieldlab op Lowlands hopen we het gesprek over de vagina aan te wakkeren en meer bewustwording te creëren.’

Co-onderzoeker in burgerwetenschap

Praten over is één ding, in dit fieldlab kunnen mensen met een vagina zelf deelnemen aan het onderzoek als co-onderzoeker. Burgerwetenschap, onderzoek waar de mensen over wie het onderzoek gaat zelf aan het onderzoeken gaan, verkleint het gat tussen mens en onderzoek. Eefje, ‘Onderzoek moet zoveel mogelijk in de samenleving staan, niet aan de zijlijn. Onze co-onderzoekers spelen een belangrijke rol in het crispatus-onderzoek. Naast dat wij hele relevante data ontvangen hopen wij echt dat ze de kennis die zij opdoen, meenemen in hun gesprekken met vrienden, familie, wie dan ook.’

Een betere vaginale gezondheid

Viva la Vaginoom is een onderdeel van een groter doel. De data die zij verzamelen op Lowlands is namelijk van belang voor het onderzoek naar de Lactobacillus crispatus. Deze bacterie uit de vaginale flora biedt kansen om infecties tegen te gaan en de algemene vaginale gezondheid te verbeteren. Dat onderzoekt het Centre of Expertise samen met consortium ‘Van Vrouwen Voor Vrouwen’. Partner binnen dit consortium, Yoni, het bedrijf dat zich specialiseert in duurzame en gezonde vaginale producten, onderzoekt of en welke producten de crispatus-bacterie kunnen overdragen om zo ook andere vagina’s gezonder te maken.

Samenwerking

Viva la Vaginoom is een samenwerking tussen Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool met consortium ‘Van Vrouwen Voor Vrouwen’, geïnitieerd door Vrije Universiteit Amsterdam, en Molecular Biology Systems (NextGenPCR). Vanuit het Centre of Expertise zijn de lectoraatslijnen ‘Infectieziekten’ en ‘Preventie in de Vepleegkundige Zorg’ verbonden aan dit onderzoek. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Lowlands en de Nationale Wetenschapsagenda.

Publicatiedatum
13 juni 2024
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.