Armoede, schulden en sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Sociaaleconomische problemen (zoals schulden, armoede of moeite om rond te komen) en gezondheidsachterstanden worden vaak van generatie op generatie overgedragen. In dit unieke onderzoeksproject willen we deze intergenerationele overdracht begrijpen door onderzoekers die zelf sociaaleconomische problemen hebben ervaren als mededeelnemers in het onderzoek te betrekken, naast onderzoeksdeelnemers waarbij intergenerationele problematiek nog speelt.

We creëren een gelijkwaardigere onderzoekssituatie door als onderzoeker ook onze eigen ervaringen te delen en door de andere deelnemers ook te betrekken als co-onderzoeker. We verwachten dat dit leidt tot meer betekenisvolle en diepgaandere inzichten dan tot nu toe beschikbaar uit eerdere studies. Dat is iets waar we tijdens het project ook onderzoek naar doen.

Plan van aanpak

We starten met een ‘realist’ literatuurstudie om te begrijpen wat ervoor zorgt dat intergenerationele overdracht soms niet en vaak wel plaatsvindt. We vullen in acht bijeenkomsten de literatuurbevindingen aan met ervaringen van de mensen zelf (inclusief onderzoekers), van zorg- en welzijnsprofessionals en van beleidsmakers. We gebruiken visuele ondersteuning bij deze bijeenkomsten, onderzoeken meerdere generaties en betrekken professionals met veel werkervaring die intergenerationele overdracht in de praktijk hebben gezien. Ook evalueren we onze unieke methodologische aanpak om een gelijkwaardigere onderzoekssituatie te creëren. Tijdens dit project schrijven we één of meerdere wetenschappelijke artikelen, maken een video, een factsheet en maken we communicatieproducten samen met de onderzoeksdeelnemers.

Samenwerking

We voeren dit onderzoek uit met een consortium van onderzoekers (van Universiteit Maastricht, Avans Hogeschool, Trimbos-instituut en Platform31) en hun familieleden, burgers en hun familieleden en de GGD Amsterdam.

Contactpersoon
Programmalijnen & methodes
Looptijd
april 2024 t/m september 2025
Onderzoeksteam
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.