Ondersteuning van (toekomstige) professionals ten behoeve van de overgang naar 18 jaar

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die jeugdhulp krijgen en 18 jaar worden te maken krijgen met veel veranderingen. Dat komt bijvoorbeeld doordat andere wet- en regelgeving op hen van toepassing is. In project ‘Kennisproducten overgang 18 jaar’ ontwikkelen onderzoekers van lectoraat Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap kennisproducten die ervoor zorgen dat (toekomstige) jeugdprofessionals beter toegerust worden om jongeren in de overgangsfase naar het 18e jaar te begeleiden.

Wat is de aanleiding van het project?

Jongeren die jeugdhulp krijgen en 18 jaar worden kunnen te maken krijgen met veel veranderingen (onder andere door andere wet- en regelgeving). Dat jongeren knelpunten ervaren bij deze overgang is bekend, evenals de gevolgen van deze knelpunten zoals het uit beeld raken van de jongeren bij de hulpverlening. Deze constatering vormde aanleiding voor een eerder project waarbij onderzoek is verricht naar ‘Werken aan bestendige domeinoverstijgende hulp en ondersteuning in de wijk voor jongeren rond 18 jaar’ uitgevoerd door GGD West-Brabant en Gemeente Oosterhout. Uit dit onderzoek bleek dat (toegangs-)professionals op verschillende gebieden competenties missen in de begeleiding van jongeren die jeugdzorg ontvangen naar hun 18e jaar. Het gaat hierbij onder andere om kennis over relevante wet- en regelgeving en een proactieve houding. Daarnaast werd duidelijk dat (toegangs-)professionals zichzelf onvoldoende toegerust voelen om jongeren goed te begeleiden bij de overgang naar 18 jaar.

Zo maken we impact

Ontwikkeling en implementatie van kennisproducten om professionals beter toe te rusten in begeleiding van jongeren in jeugdhulp bij overgang naar 18+

Wat is het doel van het project?

In dit project ontwikkelen we kennisproducten om ervoor zorgen dat (toekomstige) jeugdprofessionals beter toegerust worden om jongeren in de overgangsfase naar het 18e jaar te begeleiden. Deze kennisproducten dragen bij aan het vergroten van kennis over (1) wet- en regelgeving gerelateerd aan het 18 worden en (2) belangrijke aspecten in de begeleiding van jongeren met jeugdhulp naar 18 jaar.

Hoe gaan we te werk?

Om tot kennisproducten te komen die bijdragen aan het beter toerusten van (toekomstige)professionals maken we gebruik van de Design Thinking methodiek.

Design Thinking is een mensgerichte en iteratieve (herhalende) methode waarbij de behoeftes van de doelgroep centraal staan. Het Design Thinking proces bestaat uit vijf fases:

  1. Inleven: Begrijpen van de behoeftes, wensen en uitdagingen van de doelgroep.
  2. Definiëren: Formuleren van een probleem.
  3. Ideeën: Ideeën bedenken om diverse oplossingsrichtingen te verkennen.
  4. Maken: Tastbaar maken van ideeën in prototypes.
  5. Evalueren: Evalueren van prototypes.

Middels co-creatiesessies met (toekomstige) professionals en ervaringsdeskundige ouders en jongeren doorlopen we de verschillende fases van Design Thinking. Op basis van de bevindingen uit de eerste co-creatiesessie worden prototypes ontwikkeld. Deze prototypes worden in een tweede co-creatiessessie voorgelegd bij alle belanghebbenden. Na de tweede co-creatiesessie worden de kennisproducten verder uitgewerkt tot toepasbare producten voor gemeente(n) en onderwijs van onder meer Avans Hogeschool.

Met wie werken wij samen?

Het project wordt gesubsidieerd door ZonMW. In dit project werken we samen met GGD West-Brabant, Gemeente Oosterhout, Tilburg University, ZeBra Netwerk, (toekomstige)professionals, docenten van de opleiding Social Work en ervaringsdeskundige ouders & jongeren.

Neem contact op

Katie Verschueren

Onderzoeker

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.