Zelfie: Vrouwelijke statushouders aan het werk

Vrouwelijke statushouders hebben vaak een ongunstige positie op de arbeidsmarkt. De zorg voor kinderen speelt een belangrijke rol daarbij. Maar ook culturele verschillen, lage opleiding en lichamelijke en psychische klachten zijn van invloed. Daarnaast is er weinig bekend over wat er nodig is om deze vrouwen te activeren.

Samen met het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Bosch, Weener XL ontwikkelden we een effectieve werkwijze om de economische zelfstandigheid van deze vrouwen te bevorderen. Bijvoorbeeld door hun zelfvertrouwen te laten groeien en hun zelfbewustzijn te vergroten. Ook maakten de vrouwen kennis met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Hoe zijn we te werk gegaan?

We hebben ingezet op zowel cultuur-sensitieve als op gender-sensitieve begeleiding. Om effectieve begeleiding mogelijk te maken, was het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de wensen, behoeftes en ervaringen zijn van de deelnemers. Dat werd gedaan door middel van actieonderzoek. Hierin stond de vraag ‘wat hebben vrouwelijke statushouders nodig om aan het werk te gaan en aan het werk te blijven?’ centraal. Zelfie bestond uit drie verschillende iteratieve lussen. De uitkomsten van de voorgaande lus was input voor de volgende lus. Bij dat feedbackproces werd de mening van alle belanghebbenden meegenomen.

Lees de volledige aanpak in het Zelfie Magazine.

Wat is het resultaat?

Het resultaat is een effectieve werkwijze en handelingsperspectief die de consulenten van Weener XL gaan implementeren in hun bestaande begeleidingslijn. In de groepsfase leerden de vrouwen elkaar kennen en leerden ze van elkaars ervaringen. Ze gingen aan de slag met verschillende activiteiten die ze inzicht gaven in zichzelf en hun talenten. Zo werden er zelfportretten geschilderd, haren geknipt en werd er heerlijk gekookt. Ter afsluiting van de groepsfase presenteerden de vrouwen zichzelf op het Zelfie-Festival in al hun kracht aan familie, werkconsulenten en potentiële werkgevers. Onderaan deze pagina vind je de aftermovie van het Zelfie-Festival.

Daarna was het tijd voor de maatwerkfase. Er werd gekeken naar de persoonlijke ontwikkelpunten. Samen met een begeleider stelden de vrouwen een plan op. Wie kan al gaan werken? Waar dan? Hoe zorgen we samen voor een goede overgang vanuit de bijstand, zonder verlies van inkomen? Wie gaat een opleiding doen? Wie gaat vrijwilligerswerk doen? Wie krijgt een werkervaringsplaats? En wie krijgt jobcoaching? Ook werd er advies gegeven over kinderopvang, geld en recht.

De resultaten van Zelfie zijn erg succesvol: een aantal vrouwen is uit de bijstand en de meeste andere deelneemsters hebben stappen gezet op de participatieladder. Denk daarbij aan mantelzorg of vrijwilligerswerk. Een voorbeeld van andere positieve gevolgen is dat veel vrouwen aangaven minder sociale isolatie en meer positieve gezondheid te ervaren (bijvoorbeeld door een actievere levensstijl).

Lees meer over de werkwijze in de Zelfie handreiking.

Financiering

Dit is een door ZonMW gefinancierd project: 10410022110001.

Nieuws en publicaties

Bekijk hier alle nieuwsberichten en resultaten van het project Zelfie

Contactpersoon
Programmalijnen & methodes
Looptijd
april 2022 t/m oktober 2024
Onderzoeksteam
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.